Кои се разликите во новата формула?
Зголемување на содржината на полинезаситени масни киселини (LCPs)
Што се LCPs?
LCP е кратенка за англискиот термин „Long-chain Polyunsaturated fatty acids” и се однесува на долговерижните полинезаситени масни киселини. Овие масни киселини се важни за вашето бебе. Примери за LCPs се докосахексаноична киселина (DHA) која припаѓа на групата на омега-3 масни киселини и арахидонска киселина (ARA) – една од омега-6 масни киселини.
Бидејќи организмот на бебето не може да создава доволни количини на LCPs самостојно во текот на првите неколку месеци од животот, ние додаваме LCPs во нашите формули веќе подолго време. Сега ЕУ ги дополни директивите за млечните формули и додавањето на DHA го регулираше со закон.
Експертите исто така го поддржуваат додавањето на DHA и ARA во почетните формули. Студиите покажале дека формулата во која не се додадени овие масни киселини може да доведе до намалено ниво на масните киселини кај доенчиња кои се хранети со адаптирана млечна формула, бидејќи мајчиното млеко природно содржи ARA. Поради тоа ние веќе неколку години додаваме DHA и ARA во нашите млечни формули.
Што е DHA и зошто е толку важна?
DHA – е кратенка за докосахексаноична киселина, која е долговерижна полинезаситена омега-3 масна киселина. Омега-3 масните киселини ги има природно во мајчиното млеко. За да бидеме сигурни дека бебињата кои не се на мајчино млеко добиваат доволно DHA, таа се додава во адаптираната млечна формула на пример во форма на рибино масло.
Што е ARA?
ARA – е кратенка за арахидонска киселина и претставува долговерижна полинезаситена омега-6 масна киселина. Омега-6 масните киселини природно се наоѓаат во мајчиното млеко. Содржината многу зависи од исхраната на мајката. За да бидеме сигурни дека бебињата кои не се на мајчино млеко добиваат доволна количина од оваа важна масна киселина, ARA се додава во адаптираната млечна формула, на пр. во форма на масло од растително потекло (на пример од Mortierella alpine).