Студенти во HiPP прават многу за биодиверзитет

Млади ученици редовно учествуваат во кампањи за заштита на биодиверзитет. Под водство на HiPP-ов координатор за одржливост и со научна поддршка од NGO се едуцираат за врските во природата и дознаваат што можат да направат лично за зачувување на биодиверзитетот.

Освен тоа, даваат голем придонес за заштита на биодиверзитетот со садење на дрва или езера за водоземци. 

Против генетски инженеринг на растенија

HiPP е активно против генетски инженеринг на растенија и поддржува училишта кои едуцираат млади за ризиците од земјоделска хемија.

Балансот меѓу природата и видовите е многу комплексен систем со свои сопствени правила. За HiPP е многу важно да се запре ширењето на ГМО, кои се опасни на секое ниво. Затоа HiPP активно го подржува школскиот проект „Живот надвор од контрола“, со кој Bayrischer Lehrerverband e.V., Bund Naturschutz во Bayern (BN) и Bund Umwelt- und Naturschutz Deutschland (BUND) сакаат да ги едуцираат децата на училиште за генетски инженеринг во земјоделството. HiPP осеќа дека има посебна одговорност за превенција на екстремното бришење на видови и сорти поради ова генетско инженерство и резултирачките драматични последици за биодиверзитет. Ова е за ништо помалку од основите за живот и за иднината на децата на нашата планета.