Јадење и пиење

Во зависност од индивидуалната состојба на развој на бебето, млечната формула нема да е доволна во периодот од 4 до 6 месеци бидејќи во оваа возраст бебињата растат многу брзо. Експертите за исхрана препорачуваат проширување на менито со додавање на овошје, зеленчук и месо. Кога бебето ќе почне со внесување на цврста храна, треба да почне и да пие течности како додаток на мајчиното млеко или млечната формула.

HiPP органски житни каши

Во согласност со принципот “во хармонија со природата”, нашите HiPP органски житни каши содржат само житарки од строго контролирано органско потекло...

Балансирана исхрана кај бебиња

Разновидност и разноврсност во дополнителната исхрана со месо, риба и вегетаријански оброци.

Како да го навикнам бебето на дохрана?

Најдобро е да се започне за ручек. Додај неколку лажици зеленчук...

Како моето бебе да се научи да јаде со лажица?

Направете го првиот обид откако веќе нешто ќе касне и е полу сито...

Совети во врска со теглички

Извадете онолку колку што очекувате дека бебето ќе јаде и загрејте ја порцијата во водена бања или микробранова...

Дали веќе им треба месо на бебињата?

Нутриционистите се едногласни дека на бебињата им треба месо од 6 месец бидејќи тогаш резервите на железо...

Риба-исто така здрава за бебиња?

HiPP оброците со полок обезбедуваат високо-квалитетен протеин за здрав раст на вашето бебе. Поради својот ниско-маслен состав...

Зошто е Омега-3 од масло од репка важно?

Испитувачкиот институт за исхрана на деца особено препорачува масло од репка во исхраната на бебињата, поради високата содржина на Омега-3.

Правилна храна пред спиење

Заситувачки и лесно сварливи вечерни оброци кои не се тешки за мешето, се исто важни за лесно заспивање и спиење во текот на ноќта...

Дали вашето бебе пие доволно?

Ексклузивно доено бебе најчесто нема потреба од дополнителни течности. Но, што повеќе цврста храна јаде, пиењето станува се попотребно...

Што треба да пијат бебињата и малите деца-и во која количина?

Слично на новороденчињата, бебињата и малите деца имаат потреба од течности...

Чаеви пријатели на забите

Чаевите за бебиња треба да се нежни за забите...

Пиење од чаша

Паметно е да почнете со пиење од чаша меѓу седмиот и осмиот месец...

Алергии

Овде можете да научете што е важно за исхраната на Вашето бебе ако има одредени ризици за алергија...