Што треба да пијат бебињата и малите деца- и колку?

Слично на новороденчињата, бебињата и малите деца имаат прилично голема потреба од течности и затоа имаат потреба од дополнителни пијалоци. Малите деца(1-3 години) треба да пијат околу 1 литар дневно

Минерална вода, незасладен чај или разреден високо квалитетен овошен или зеленчуков сок(1 дел сок 3 дела вода) се најсоодветни.

Пијалоци како кола или други газирани сокови содржат многу шеќер, се пребогати со калории и затоа не се препорачуваат. Пијалоци кои се засладени или содржат кофеин не треба да се даваат на бебиња или мали деца.

 

Важно:

  • Секогаш згаснувајте ја жедта брзо.
  • Не му го давајте шишето на бебето често за да избегнете постојано цицање.
  • Од 8 месец треба да го навикнувате бебето на пиење од чаша, бидејки постојано шмукање на цуцла предизвикува кариес.