Сите HiPP чаеви кои се наградени со знакот среќен заб се научно тестирани за нежност кон забите во контролиран практичен тест. Тестот го поминуваат само производи кои докажано не предизвикуваат кариес ниту ја напаѓаат ни оштетуваат глеѓта.
Како може да се тестира? Доброволци го пијат нашиот чај. 30 минути после пиење, се мери рН вредноста во нивните усти. рН вредноста е мерка за ниво на киселост; колку е пониска, покисел е производот. Киселините кои доагаат директно од храна или произлегуваат од распаѓањето на шеќерите од бактериите во устата можат да ја оштетат забната глеѓ.
Бидејќи рН вредноста не се спушти под критичната вредност 5.7, нашиот чај го доби печатот Среќен заб како знак за безбедност кон забите.