Како бебето ќе научи да јаде од лажица?

Земете пластична лажица – потопла и попријатна е од метална. Треба да е свиткана и рамна за да одговара на малото усте. Напревете го првиот обид во ден кога бебето е релаксирано. Бебето не треба да е многу гладно, инаку нема да е расположено за експериментирање. 

За првиот обид, фино пире, блага зеленчукова каша на пр. морков, пашканат или тиква е идеално.  Јадење од лажичка е нешто ново за вашето бебе и не е едноставно, па затоа треба да сте трпеливи во почетокот. Ако бебето не сака да јаде од лажичка воопшто, обидете се повторно наредниот ден и дајте му малку повеќе време!

Совет:

  • Ако сакате да ја пробате кашата на бебето, користете своја лажица.
  • Не користете метална лажица во тегличката, за да не ја оштетите.