Како мајчиното млеко функционира во цревата

Млечно киселите култури кои се содржат во мајчиното млеко градат заштитен штит во цревниот ѕид и го штитат детето од можни патогени. Поради дитетските влакна од мајчиното млеко (олигосахариди) млечно киселите култури се размножуваат уште подобро.