Важни нутриенти

Соодветниот  план за исхрана во текот на бременоста игра многу важна улога во здравиот развој на бебето. Тука ќе најдете објаснување на сите важни нутриенти, каде се содржат и што се случува кога има недостаток од истите.

Фолна киселина

Фолната киселина е ултимативен “витамин на мајките”, бидејќи мајките кои се бремени имаат значително  зголемени потреби од фолна киселина...

Железо

Железото ги снабдува мајката и бебето со витален кислород. Најголемиот дел од вашето железо е зафатен со правење точно на тоа...

Јод

Јодот е особено важен за целокупниот метаболизам на телото, посебно за хормоните на тироидната жлезда...

Витамин B6

Витаминот B6 спаѓа во групата на B витамини. Тој овозможува оптимален внес и искористување на виталните протеини од нашата храна...

Витамин B12

Витаминот B12 придонесува за формирање на еритроцитите. Понатаму, исто како фолната киселина, витаминот B12 е вклучен во формирањето на клетките...

Магнезиум

Магнезиумот е вистински “сеопфатен”. Овој минерал игра важна улога во речиси сите функции на телото: врши регулирање на повеќе од 3000 ензими и...

Цинк

Во поглед на количината, цинкот е минорен минерал, со само 2 грама во целото тело. Но за телото овие 2 грама се....

Витамин Е

Витаминот Е спаѓа во групата на мастно растворливи витамини, што значи се обработува во телото само во комбинација со масти...

Ниацин

На телото му е потребен ниацин заради метаболизмот во мозокот, клеточна респирација, раст на мускулите и сврзното ткиво. Но ниацинот може да направи и многу повеќе...