1956: Пионер во органско земјоделство

Веднаш после првото индустриското производство на храна за бебиња, Џорџ Хип започна со одгледување на овошје и зеленчук на природни почви и без употреба на хемикалии во 1956 година. Импресиониран од идејата на Швајцарскиот пионер, д-р Ханс Милер, основачот на органско -биолошко земјоделство, тој сега имаше една цел: да се произведе здрава и вкусна храна за бебиња од органски суровини.

Семејната фарма Ehrensberg во близина на Pfaffenhofen потоа се конвертира во органско производство. Синот Клаус и неговите двајца браќа, Џорџ и Паулус, го превзедоа управувањето во 1967 година и ја развија идејата за органско земјоделство понатаму, чекор по чекор.

Како пионер на органското земјоделско производство, Клаус Хип патувал од земјоделец до земјоделец за да се вклучат во тешката задача на подигање на свеста. Постепено, тој успеал да ги убеди фармерите за неговата идеја, а тој успеал да  изгради мрежа на изведувачи со органски фарми.