Упатство за изработка на господин Црвче Капаковски

За деца над 6 години.

Потребни ви се

 • 60 шарени HiPP капачиња од теглички
 • Цврст конец за плетење
 • Тенка жица
 • Шарени украсни жици
 • Шарени дрвени бисери
 • Една голема дрвена кугла
 • Црно пенкало
 • Сврдел
 • Пиштол за топол лепак

Како се изработува

 • Издупчете дупка на сите капачиња со сврделот
 • Нанижете 6 шарени дрвени бисери на цврстиот конец за да ја направите опашката на црвот
 • Потоа нанижете 20 капачиња така што долниот дел да биде свртен наспроти крајот на црвот
 • За нозете на црвот, замотајте тенка шарена жица околу конецот, скратете ја на посакуваната должина и ставете преку истата шарени дрвени бисери
 • Повторете ги претходните 2 постапки сè додека не ги нанижете сите капачиња
 • Нацртајте “смешно лице” на дрвената кугла користејќи црн фломастер
 • Ставете шарен дрвен бисер на конецот за плетење и залепете го на дрвената кугла за да го направите носот на црвот.
 • Направете јазол на крајот на конецот за плетење после носот.

Готово!

Назад кон прегледот