Skip to main content

Шпанија

Шпанија е лоцирана на Иберскиот полуостров и е опкружена со Медитеранот и Атлантикот. Група на острови како Балеарските и Канарските острови исто така припаѓаат на оваа држава. На север на копното, планинскиот масив на Пиринеите ја формира границата со Франција. Со топлите лета и студени зими, копното на Шпанија има планинска клима. Освен врнежливиот брег на Атлантикот, земјата генерално е сува. Климатските услови се перфетктни за одгледување на органски круши, органски праски, органски домати и органски тикви.