Skip to main content

Хотели за инсекти

Хотелите за инсекти обезбедуваат одлично засолниште во зима или за гнездење. Обично се состојат од различни делови, направени со различни материјали, со цел да привлечат широк спектар од видови инсекти.

Бидејќи околу 80 проценти од дивите растенија и повеќе од 150 важни култури зависат од опрашувањето од инсекти, овие засолништа се од клучно значење. Ова се некои од видовите што би сакале да живеат во таков „хотел“ за инсекти:


Пеперутките, како што е пеперутката од паун, претпочитаат да останат на шумските пространства, ливадите, парковите или градините. Пеперутките се хранат со нектар и презреано овошје. За да стигнат до нектарот, летаат весело од цвет до цвет и така ги ги опрашуваат. На овој начин, тие помагаат да растат нови цвеќиња.


Повеќето пеперутки од паун преживуваат само една зима.Бубамарите можат да летаат неколку километри одеднаш.


Бубамарата претпочита да остане во: шумите, ливадите, заливите, тревата, парковите и градините. Во целиот свет има над 4.000 различни видови, од кои некои се: жолти, црвени или црни. Кога спијат, бубачките се гушкаат една до друга за да се загреат. Бубамарите се природен непријател на голем број штетници како на пр. лисната вошка. Тоа ги прави бубамарите да се од витално значење за нашата флора.Ерувата е активна ноќе – преку ден се одмора во ѕидни пукнатини или во кора од дрвјата. Но без грижа: спротивно на името, не влегува во нашите уши. Нејзиното име доаѓа од фактот дека порано се одгледувала за мелење и  третирање на инфекции на увото. Исто така, ерувата придонесува за природна контрола на штетниците.


Мажјаците ги користат форцепсите кои им излегуваат од стомакот за да ги импресионираат женките (ова е дел од нивното однесување за време на парење).Бубашвабите се застапени на секој континент – освен на Антарктикот.


Бубашвабите се многу важни за земјоделието зашто јадат полжави и лисни вошки. Се шетаат по ливадите и полињата – главно ноќе. Постојат неколку видови бубашваби, но за жал, многу од нив се на црвената листа на загрозени инсекти.

Како сами да направите хотел за инсекти:

Природни материјали: трска, сено, слама, стебла од бамбус, гранчиња, тресет, глина, тули, борови шишарки и дрвени блокови (совет: црвените елементи особено добро ги привлекуваат инсектите).

  • Природни материјали: трска, сено, слама, стебла од бамбус, гранчиња, тресет, глина, тули, борови шишарки и дрвени блокови (совет: црвените елементи особено добро ги привлекуваат инсектите).
  • Направете дупки од 6 до 8 милиметри.
  • Наредете ги различните материјали во поголема структура, на пример, на стара полица и закачете го на висина од приближно еден метар.
  • Најдобро е да го свртите кон исток. На овој начин, хотелот ќе се затоплува од утринското сонце.
  • Изберете место во близина на: дрвја, грмушки, цвеќиња и билки.
  • Поставете дупка за наводнување во близина.
  • Не го закачувајте во близина на птичји гнезда.
  • Не го преместувајте, откако еднаш ќе го поставите.

  Исто така, има и одлични готови „хотели“ за продажба. За повеќе информации посетете ги веб-страниците на локалните здруженија за заштита на природата.