Skip to main content

Дали сте знаеле?

Дека компирите потекнуваат од Јужна Америка?

Не е јасно кога, како и кој ги донел компирите во Европа. Сепак, тие го пронашле својот пат од Јужна Америка до  Шпанија, каде што официјално започнала историјата на нивното одгледување. На овој начин сме ги добиле и другите овошја и зеленчук како доматите, грашокот, пиперките и пченката. Денес тие играат важна улога во нашата исхрана и компирот е сè уште најважен од сите.