Skip to main content

Дали сте знаеле?

Дека овесот потекнува од Скандинавските земји?

Денес овесот сеуште е  многу распространет по Скандинавија. Спротивно на просото и пченицата, овесот вирее на влажно и студено време. Овесот припаѓа на семејството на слатките треви и наместо клас формира “метличка”.