Skip to main content

Еквадор

Еквадор може лесно да се подели на три различни пејзажи. Половината од земјата е поделена на низините на Пацификот и височините на Андите. Другата половина се состои од низини на исток од каде се смета дека извира Амазон. Земјата се карактеризира со многу важни реки. Климата на Еквадор е интертропска и температурите во секој регион се релативно константни. Има големи количества на врнежи кои ја прават почвата на Еквадор една од најразновидните и најплодните. Ова го поддржува растот на бананите во тропските дождовни шуми.