Подготовка на HiPP органски житни каши

HiPP органските житни каши можете да ги подготвите на многу различни начини за да обезбедите разновидна исхрана. Подгответе ги со HiPP млечна формула и ќе добиете здрав и заситувачки млечен оброк со житарки, или пак со  вода и додадено овошје за да добиете вкусен попладневен оброк.

Подготовка со млечна формула

  1. Ставете свежа вода за пиење да зоврие и оставете да се олади до 50˚C1. Подгответе приближно 200ml од HiPP млечната формула која моментално ја користите (како кога подготвувате шише млечен оброк).  
  2. Ставете ја препорачаната количина од HiPP органските житни каши (според таблицата на соодветното пакување) во чинија.
  3. Додадете ја подготвената млечна формула и промешајте.
  4. Оставете да се натопи додека да ја постигне потребната густина. Проверете ја температурата.

Подготовка на овошна каша без млеко

Ставете 100ml вода да зоврие и потоа оладете ја до приближно 50˚C1. Ставете во чинијата 2 полни супени лажици (~11 g) од HiPP органските житни каши, додадете ја водата и промешајте. Додадете 100g од HiPP овошје (пр. HiPP Круша Вилјамовка) и една лажичка масло од репка и потоа промешајте. Оставете да се натопи додека да ја постигне потребната густина. Проверете ја температурата.

Подготовка на полумлечна каша

Ставете 100 ml полномасно млеко и 100 ml вода2 во сад и зовријте. Оладете до 50˚C1. Ставете 3 - 4 супени лажици (22g) од HiPP органската житна каша во чинија. Додадете ја претходно оладената течност и промешајте. Оставете да се натопи додека да ја постигне потребната густина. Проверете ја температурата.

1 За совршена растворливост: не користете премногу топла вода за подготовка на житната каша. 

2 Додавањето на вода е неопходно за да се намали содржината на протеини од кравјото млеко до ниво кое е соодветно за деца!