Skip to main content

Дали сте знаеле?

Дека споредено со опрашувањето со помош на ветерот, приносот е поголем доколку при опрашувањето на растенијата се вклучени и инсектите?

Убавата боја и мирис на цветовите на вишната ги привлекуваат инсектите, особено пчелите и дивите пчели. 

Интересен факт: Пиењето на вода додека јадете вишни нема да ви предизвика болка во стомакот. Овој мит потекнува од дамнешните времиња кога водата за пиење била сеуште со лош квалитет.