Skip to main content

Гестациски недели:

27-ма гестациска недела: Вашето бебе го развива чувството за вкус

Големина на Вашето бебе во 27-ма недела

Со просечна должина помеѓу 36 и 36,6 сантиметри, Вашето бебе е големо отприлика колку една голема тиквица. Тоа сега тежи околу 940 грама, речиси еден килограм, што го прави речиси еднакво тешко колку една ќесичка брашно. Во текот на следните неколку недели, неговата тежина тројно ќе се зголеми и должината значително ќе се зголеми, така што ќе достигне големина што го прави подготвено за раѓање и способно да преживее надвор од матката.

Развој на Вашето бебе

Во 27-мата недела, бебето може да направи повеќе од едноставно разликување на светло и темно со очите: може да ги отвора и затвора очните капаци и постојано ќе го вежба ова отворање и затворање од сега до раѓањето.

Сега на јазикот се формираат првите папили за вкус на јазикот, што значи дека може да ги почувствува вкусовите во плодовата вода која ја пие. Вкусовите кои ги добива зависат од тоа што јадете - некои од вкусовите во Вашата храна допираат до плодовата вода и и даваат специфичен вкус.

Развојот на видот и вкусот е тесно поврзан со развојот на мозокот. Неговата површина претходно била рамна, но првите жлебови сега почнуваат да се формираат во 27-мата недела, и со тоа се овозможуваат мисловните процеси и сетилната перцепција.

Пропорциите на телото на Вашето бебе се се поблиску до тоа како ќе бидат кога ќе се роди. На пример, главата сега расте побавно, бидејќи остатокот од телото ја „стигнува“. Тоа сè уште нема поткожно масно ткиво, поради што кожата на неговото тело сè уште изгледа многу збрчкана. Сепак, ова ќе се промени како што ќе се развиваат повеќе масни клетки, така што овие брчки во голема мера ќе исчезнат до моментот на раѓање. Во текот на следните неколку недели, од сега до раѓањето, ќе доживее огромен пораст, што ќе го видите јасно на следните прегледи.

Вашето бебе сега има воспоставено ритам на будење и спиење, иако за жал тоа не се совпаѓа со Вашето време на будење и спиење - тоа често ќе биде активно и ќе се движи наоколу кога Вие ќе  сакате да легнете или да спиете. Причината за ова е едноставна: Вашето тело се подготвува за раѓањето.  Хормоните вклучени во породувањето се активни (иако во ослабена форма) во точното време кога одмарате, а Вашето бебе реагира на ова влијание. Тоа го држи будно и ја стимулира физичката активност, која ќе биде важна за раѓањето како и работата што ќе ја врши Вашето тело.

Во оваа фаза, белите дробови на Вашето бебе се толку доволно развиени што шансите за преживување ако се роди предвремено се многу високи. Сè уште би била потребна механичка вентилација доколку се роди во 27-мата недела, но сега не постои значителен ризик од опасност по животот.

Како се чувствува идната мајка во 27-мата недела од бременоста

Вашиот стомак расте и Вие ќе се чувствувате добро - иако Вашето бебе ќе Ве држи будна, бидејќи ќе биде активно и ќе се движи наоколу токму во моментите кога сакате да се одморите или спиете. Исто така, во матката има се помалку место за вежбање на своите движења, и ова ќе го приметите кога бебето удира со ноџињата по абдоменалниот ѕид. Овие удари можат да бидат болни, а тоа ќе го чувствувате многу повеќе ако очекувате близнаци.

Кружните лигаменти кои ја поддржуваат Вашата матка се изложени на голем притисок бидејќи таа се зголемува, а Вашето бебе се движи наоколу. Чувството на влечење во стомакот и болката во долниот дел на грбот се најчестите симптоми што ќе ги доживеете во 27-мата недела. Не би требало  повеќе да чувствувате гадење, бидејќи Вашето тело до сега во голема мера се прилагодило на хормоните и другите промени предизвикани со бременост.

Вообичаени знаци и симптоми

Зголемен апетит

Сега ќе откриете дека имате поголем апетит и често добивате желби за храна бидејќи Вашето тело и Вашето бебе бараат дополнителни калории и хранливи материи што им се потребни. При пазарење, обидете се да купувате здрави грицки со малку шеќер и кои не содржат празни калории, како што се овошје, јаткасти плодови, јогурти и смути. Важно е да внимавате на Вашата тежина – иако е сосема во ред да јадете малку благи работи.

Забележувате контракции

За жал, ќе забележите дека периодите на спиење и   одмор продолжуваат да се нарушуваат. Вашето тело се подготвува за раѓање и наскоро ќе  почувствувате контракции (Вашата матка се стега на отприлика половина) одвреме - навреме, особено кога се обидувате да се одморите. Всушност, ова е добра пракса кога ќе се роди бебето, бидејќи детето редовно ќе Ви го нарушува сонот барајќи храна или внимание. Овие контракции нема да ви предизвикаат никаква болка, за разлика од контракциите кои предизвикуваат породување и го прошируваат грлото на матката. Жените кои претходно доживеале породување ќе ги почувствуваат овие контракции помалку од мајките кои првпат ќе породат.

Важни совети

 • Ако веќе не сте го направиле тоа, почнете да размислувате каде сакате да се породите.
 • Ако чувствувате глад, погрижете се да јадете здрави закуски како што се овошје и зеленчук колку што е можно повеќе.
 • За да ги задоволите вашите зголемени дневни потреби за витамин Ц, можете да јадете:
  1 чаша јагоди,
  1 киви,
  1 шолја брокула готвена на пареа или
  ½ црвена пиперка
 • Постои едноставна вежба со која можете брзо да ја поттикнете енергијата: погрижете се да седите удобно, протријте ги рацете неколку пати, покријте ги очите со рацете и кажете си: „Се чувствувам освежено и опуштено.” Ова ќе ви дојде добро и Вам и на Вашето бебе.

Прашања кои сакате да му ги поставите на Вашиот лекар

Избор на родилиште

Од 27-мата недела, ќе почнете поинтензивно да размислувате за тоа каде сакате да се породите. Консултирајте се со Вашиот лекар и прашајте го која е неговата препорака. 

Информации за авторот:

Juliane Jacke-Gerlitz е регистрирана медицинска сестра. Повеќе од десет години таа ги советува мајките и доилките. Моментално работи како медицински писател и психолошки консултант. Juliane Jacke-Gerlitz е во брак 22 години, мајка е на осум деца и живее со нејзиното семејство во Halle.