Skip to main content

Гестациски недели:

33-та гестациска недела: Мозокот на Вашето бебе станува поголем

Во 33-тата недела, Вие сте во деветиот месец од бременоста, последната фаза од развојот на Вашето бебе пред раѓањето. Тоа е возбудливо време, но никој не може точно да предвиди кога точно ќе се роди - бебињата си имаат свој распоред. Повеќето бебиња се раѓаат помеѓу 37-мата и 41-вата недела од бременоста. Раѓањето може да започне во секој момент, во текот на овие недели, и поради тоа би требало да бидете спремни за големиот момент. 

Големина на Вашето бебе во 33-та недела

Вашето бебе е со должина помеѓу 43,5 и 43,8 cm, и во однос на пропорциите е приближно со големина како папаја: долга, но и прилично буцка.

Со тежина од околу 1980 грама, Вашето дете речиси ја достигнало границата од два килограми. Вашето бебе ќе продолжи да ја зголемува телесната тежина се додека не се роди. Не му недостасува уште многу до родилната тежина, која е многу индивидуална. Таа исто така се развива на индивидуален начин.  

Развој на Вашето бебе

Вашето бебе сега е целосно развиено. Сите  органи се на своето место и почнуваат да ја вршат својата работа, а сетилната перцепција добро напредува:  тоа може да слуша, вкусува, гледа и чувствува со сетилните клетки на својата кожа. Сè уште недостасува само сетилото за мирис - петото сетило на Вашето бебе. Дури по раѓањето ќе почне да ги  забележува и обработува мирисите, бидејќи сега нема воздух да му ги пренсува мирисите во матката.

Интересен факт: Вашето бебе би имало многу добри шанси да преживее и да порасне во здраво човечко суштество доколку е родено предвремено во 33-та недела. Ќе му биде тешко да ја одржи внатрешната телесна температура доколку се роди сега, поради што би било сместено во инкубатор за да му се помогне во овој случај.

Во 33-тата недела мозокот се развива многу брзо.  Главата сè уште не е толку голема како што ќе биде при раѓањето, но како што мозокот расте, неговата  глава ќе се зголемува во големина - таа ќе порасне за околу 1,3 cm оваа недела. Во черепот ќе се формираат меки точки наречени фонтанели во празнините помеѓу коските. Овие фонтанели се важни бидејќи им дозволуваат на коскените плочи на черепот да се виткаат за време на раѓањето (што го штити мозокот на Вашето бебе и и помага на главата да помине низ родилниот канал), а исто така му даваат доволно простор на мозокот да расте откако ќе се родат. Малата фонтанела на задниот дел од главата ќе се затвори додека да  наполни три месеци, додека втората и поголема фонтанела која се наоѓа на средината на черепот постепено ќе се затвора додека да наполни 12 месеци.

Коскениот систем на Вашето бебе е исто така целосно развиен, иако нивните коски сè уште треба дополнително да се стврднат за да го издржат притисокот при породувањето. Но, при раѓањето,  коските сè уште не се целосно стврднати. Развојот на Вашето бебе ќе продолжи во првите неколку  недели и месеци од животот. Вашиот педијатар ќе го следи овој развој. Притоа фокусот се става на сетилниот систем на Вашето бебе, рефлексите, движењата и развојот на цревата, како и следење на развојот на должината и килажата. 

Како што наближува времето, Вашето бебе сè повеќе ќе ја усвојува вистинската положба за раѓање, цефалична положба. Точната положба ќе се проверува на секој преглед. Вашиот лекар со помош на ултразвук може да го определи моменталната, точна положба на детето. 

Како се чувствува идната мајка во 33-та недела од бременоста

Фундусот (врвот на Вашата матка) сега е околу три прста ширина под Вашиот ребрен лак, предизвикувајќи значителен притисок врз Вашите  бели дробови и во долниот дел на Вашиот мочен меур. Ова значи дека сега почесто ќе останувате без здив, и киселините може повторно да се зголемат. Дури и честиот нагон за мокрење е сосема нормален во 33-тата недела од бременоста. 

Вообичаени знаци и симптоми

Отечени нозе и стапала

Вишокот течност во ткивото на нозете и стапалата често доведува до уште поболен оток отколку што веќе сте доживеале. Многу одмор и поставување на нозете во крената положба може да ви помогнат да ги ублажите овие симптоми.

Совет од акушерка

„Варен компир, краставици, ориз и ананас нека бидат дел од Вашата исхрана - тие се лесен начин  да го спречите Вашето тело да задржува толку многу вода. Веќе не се препорачуваат денови кога не јадете ништо освен ориз.“ Dorothee Kutz, акушерка

Движењата на Вашето бебе стануваат посилни

Вашето бебе сега се движи наоколу и се врти толку многу во Вашата матка што понекогаш буквално  може да останете без здив и морате да застанете.  Ако очекувате близнаци, ова чувство е посилно и ќе се чувствувате како во вас да беснее торнадо. може да се чувствувате како да беснее бура во Вашиот стомак. Не грижете се, тоа е сосема нормално и, всушност, ова е важно да го прави Вашето бебе за да може да дојде во вистинската положба за раѓање.

Вашите мисли се вртат околу Вашето бебе

Постојано ќе размислувате за тоа како ќе биде животот кога ќе дојде Вашето бебе. Во моментов, можеби не знаете како ќе се справите со тоа, а ако сте разговарале со други мајки, тоа можеби само  Ви ги зголемило грижите. Иако породувањето е многу болно, а првите неколку недели со Вашето бебе се стресни периоди, тоа нема да ви остане во сеќавање: мајките воглавно се во состојба да го избришат тоа од своите мисли.

Сега е време да ја спакувате торбата за породување. До сега, веројатно веќе сте купиле многу облека за детето, а вие и/или вашиот партнер сте го склопиле креветчето. Кога ја украсувате и  опремувате собата во која ќе биде, запомнете дека безбедноста е на прво место: отстранете ги сите непотребни украсни предмети како перничиња или плишани меки играчки и немојте премногу да го изолирате креветот за да не биде премногу топло.  

Вашето тело се подготвува за раѓање со вежбање контракции

Во 33-тата недела, често ќе чувствувате како Вашиот стомак Ви станува потежок во кратки временски интервали додека Вашето тело тренира за претстојното раѓање на Вашето дете. Овие  контракции ќе станат сè поинтензивни додека не го добиете она што се нарекува лажно породување, контракции што резултираат со движење на Вашата матка надолу кон долниот дел на карлицата. Со намален притисок врз внатрешните органи (особено белите дробови), ќе можете полесно да дишете, малку повеќе да се опуштите и да се радувате на моментот кога за прв пат ќе го држите Вашето бебе во раце.

Важни совети

  • Фокусирајте се на пакувањето на торбата што ќе Ви треба за породување. Основно е облека соодветна за Вашето бебе (за излез од родилиште), Вашата облека и  хигиенски влошки. 
  • Сè уште мора да пазите да се храните здраво. Калциумот е исклучително важен, бидејќи му е потребен на Вашето бебе за изградба на коските.
  • Мирисна, релаксирачка бања ќе Ви овозможи добро да размислите, ќе Ви помогне да ги ублажите болките во стомакот предизвикани од притисокот на кружните лигаменти и ќе Ви ја врати силата за  последните неколку недели од бременоста.
  • Притисокот на грбот можете да го намалите така што ќе лежите со рацете и горниот дел од телото на топка за вежбање и полека да се тркалате напред и назад, виткајќи го грбот како мачка.

Прашања кои сакате да му ги поставите на Вашиот лекар

Тврд стомак: лажни или вистински контракции? 

Бидејќи Вашето тело, особено вашите стомачни мускули сега интензивно се подготвуваат за  породување, може да има моменти кога ќе се чувствувате несигурни. Кога чувствувате контракции, а не знаете за какви контракции станува збор, најдобро е да го прашате Вашиот лекар за да ви објасни како да ги процените и разликувате контракциите.

Ако се сомневате дека тоа би можеле да се  вистински контракции, Вашиот лекар брзо ќе може да открие дали се работи за лажни контракции или пак дали вистинското породување веќе започнало. Во оваа ситуација, подобро е да поставувате премногу прашања отколку да ги игнорирате вашите грижи: предвременото породување сепак треба да се спречи во 33-тата недела, за Вашето бебе да има уште неколку недели да расте во Вашата матка и да се подготви за раѓање и живот во големиот свет.

Ако почувствувате симптоми како што се гадење, дијареа, болки кои ве потсеќаат на менструалните  болки, општи болки во стомакот или болки во грбот, веднаш посетете го Вашиот лекар.

Информации за авторот:

Juliane Jacke-Gerlitz е регистрирана медицинска сестра. Повеќе од десет години таа ги советува мајките и доилките. Моментално работи како медицински писател и психолошки консултант. Juliane Jacke-Gerlitz е во брак 22 години, мајка е на осум деца и живее со нејзиното семејство во Halle.