Skip to main content

Гестациски недели:

40-та гестациска недела: Вашето бебе ја достигна родилната тежина - но сака да порасне уште малку

На крајот на 40-тата недела, конечно го достигнавте датумот на породување, кој го пресметал Вашиот лекар врз основа на Вашата последна менструација и мерењата на ултразвук. Вашето бебе можеби веќе е родено до сега, или можеби ќе причека уште неколку дена. Повеќето бебиња се подготвени да се родат 38 недели по зачнувањето и се опремени со се што им е потребно за да преживеат сами надвор од матката. Вашата бременост ќе Ви ги даде сите чувства и инстинкти што ви се потребни како мајка за да се грижите за новороденото бебе и да го негувате додека расте низ детството до зрелоста.

Големина на Вашето бебе во 40-тата недела од бременоста

Вашето бебе е долго околу 51 см, така што ја достигнало породилната должина. Ако сега замислувате како го држите своето дете во раце, можете да го споредите со голема тиква бидејќи токму таа одговара со големината на детето. Со телесна тежина од приближно 3440 грама, бебето има просечна родилна тежина.  

Развој на Вашето бебе

Во текот на последните неколку недели, Вашето бебе ставило толку многу резерви на маснотии што сега сочинуваат околу 15 проценти од нивната телесна тежина. Во 40-тата недела, нивниот црн дроб исто така апсорбира повеќе скроб од Вашиот крвоток, кој нивното тело ќе го претвори во гликоза, форма на шеќер, откако ќе се родат. Гликозата потоа се ослободува во нивната крв. Ова е од клучно значење бидејќи тоа е нивниот прв извор на енергија три или четири дена по раѓањето додека не произведете зрело мајчино млеко и не започнете со доење.

Првото млеко што го произведувате, познато како колострум, му дава на Вашето бебе важни антитела за да го изгради нивниот имунолошки систем. Ова им дава заштита од бактериите со кои ќе дојдат во контакт откако ќе излезат надвор од матката, а особено ќе им помогне да се избегнат настинки, на кои брзо ќе бидат изложени.

Непосредно пред да се роди, Вашето бебе нема да има доволно простор во Вашата матка. Тоа ќе се свитка во фетална положба, со главата надолу во Вашата  карлица и ќе чека. Ќе забележите дека тоа останува  во оваа стуткана положба првите две или три недели откако ќе се роди.

Низ што ќе помине Вашето бебе за време на породувањето

Раѓањето е возбудлив и напорен процес и за Вашето бебе. Започнува со лажните контракции во последните неколку недели, што ги направи работите многу непријатни за бебето: ова почетно породување прави Вашата матка целосно да се стега, прво на подолги, а потоа во пократки интервали, а мускулите навистина го стискаат неговото тело и го туркаат надолу.

Пред неговата глава, најголемиот дел од телото, да помине низ Вашата вагина, Вашето бебе треба да се сврти за 90 степени - ова е обично еден од најболните делови од породувањето за мајката.

Штом Вашето бебе ќе го направи тоа, неговата глава ќе биде видлива на влезот во Вашата вагина и воздухот што сега удира во нивната фонтанела од надворешниот свет ќе го стимулира нивниот прв здив. Ова обично е придружено со нивниот прв плач и исплашен поглед на нивното лице, но тоа значи дека тие го завршиле критичниот дел од раѓањето. Неговите рамења сè уште треба да излезат (ќе мора да притискате колку што можете повеќе неколку пати), но штом ќе излезат, остатокот од Вашето бебе ќе се лизне убаво и лесно. Сега она што на Вашето бебе му треба најмногу од сè сте Вие.

Како се чувствува идната мајка во 40-тата недела од бременоста

Месеците на копнеж и чекање се речиси при крај, бидејќи сте го достигнале датумот на породување и Вашата бременост е речиси завршена.

Крајот на Вашата бременост значи и крај на Вашето постојано зголемување на телесната тежина: откако ќе го родите Вашето бебе, брзо ќе се ослободите од вишокот килограми како резултат на напорната работа на породувањето и почетокот на доењето. Ова е природно и нормално - затоа што Ви треба многу енергија како нова мајка!

Движењата на бебето во матката значително се разликуваат во оваа фаза. Деловите од неговото тело кои не се толку ограничени би можеле да бидат многу активни, или Вашето бебе ќе одмара и ќе чека Вашата матка да почне да се собира и да започне раѓањето.

Бремените жени исто така може да доживеат широк спектар на различни контракции. Некои денови може да почувствувате дека конечно почнува сега, за потоа да престанете да добивате контракции и работите повторно да се смират. Замислете го тоа како смиреност пред бурата.

Вообичаени знаци и симптоми

Нов предизвик за Вашето тело

Симптомите може да варираат енормно во однос на сериозноста и локацијата во последната недела од бременоста, бидејќи Вашето тело се соочува со нов предизвик и многу напорна работа. Коктелот од хормони предизвикува Вашето тело повторно да се обиде да се исчисти, што може да резултира со чувство на гадење и можно повраќање и/или дијареа. Цревните контракции вклучени во дијареата ги стимулираат контракциите на матката, а неправилните контракции на матката исто така може да предизвикаат дијареа - двата механизми се поддржуваат еден со друг. Главоболките, стомачните болки и гасовите исто така може да бидат знаци дека ќе се породите.

Болки во стомакот

Кога ќе започне породувањето, контракциите ќе предизвикаат стомачни болки и интензивно чувство на влечење во стомакот. Тие првично ќе се појават во неправилни интервали во текот на неколку часа пред на крајот да станат уште поинтензивни и да се појават поредовно. Во оваа фаза, грлото на матката се шири, што може да предизвика крварење. Штом вашите контракции редовно се случуваат приближно на секои пет минути со среден до силен интензитет, треба да одите во болница. 

Важни совети

  • Сега треба да го имате Вашиот телефон постојано со Вас за да можете да се јавите на Вашиот лекар, Вашиот партнер, Вашето семејство или кој било друг кога ќе дојде време.
  • Одморете се и опуштете се колку што можете повеќе – тоа ќе помогне при породувањето и да се направат контракциите поинтензивни.
  • Дури и кога имате контракции, сепак можете да јадете. Обидете се да јадете лесна храна во мали количини и не заборавајте да пиете: породувањето бара многу енергија и течности. Ако сакате, понесете мала закуска  кога одите во болница.
  • Не грижете се ако се чувствувате крајно уморни помеѓу контракциите - нема да ве боли ако тогаш спиете малку. Можеби не мислите дека е можно, но ако е возможно, направете го тоа! Тоа ќе му помогне на Вашето тело да се опорави и да собере  сила за следната контракција.

Прашања кои сакате да му ги поставите на Вашиот лекар

Епидурална анестезија (ЕА) за ублажување на болката при породување

Жените кои го очекуваат своето прво бебе немаат вистински начин да знаат како нивното тело ќе реагира на болката при породувањето и како тие самите ќе се справат со тоа.

Ако породувањето трае долго, се чини дека е во застој или веќе сте исцрпени и истрошени, може да Ви биде понудена ЕА за да ја намалите болката од породувањето.

ЕА вклучува инјектирање на лек против болки во областа помеѓу пршлените во 'рбетот, во корените на нервните влакна во' рбетниот канал, каде што има ефект на намалување на количината што ја чувствувате во карличниот регион. Сè уште можете да ја завршите напорната работа со туркање за да се породите, но нема да чувствувате болка додека го правите тоа.

Како и со сите медицински интервенции, ЕА има ограничувања, ризици и несакани ефекти. Затоа, ќе треба да ги одмерите добрите и лошите страни - разговарајте со Вашиот лекар за опцијата за олеснување на болката и уверете се дека знаете сè што треба да знаете за тоа пред да ја донесете одлуката.

Совет од акушерка

„Веројатно ќе размислувате многу за тоа како ќе помине породувањето и што ќе Ви помогне додека се пораѓате.

Мој совет е само да дозволите да се случи. Разговарајте за Вашата ситуација со Вашата акушерка и одлучете што би сакале да правите (на пример, да лежите во бањата, да одите на прошетка, да пиете лекови против болки итн.). Ако имате ригиден план и тој поради некоја причина не функционира, може да Ве остави вознемирени што навистина не го сакате во оваа ситуација. Само нека се случи раѓањето. Ќе се справиш.“ Дороти Куц, акушерка

Информации за авторот:

Juliane Jacke-Gerlitz е регистрирана медицинска сестра. Повеќе од десет години таа ги советува мајките и доилките. Моментално работи како медицински писател и психолошки консултант. Juliane Jacke-Gerlitz е во брак 22 години, мајка е на осум деца и живее со нејзиното семејство во Halle.